"De wereld is een encyclopedie, maar hoe zoek je er iets in op? Hoe zorg je dat de wereldencyclopedie jou laat weten wat je zoeken wilt, zoeken kunt, zoeken moet?"
De uitgevers van een encyclopedie hebben minder tijd om te dromen dan een voormalig Dichter des Vaderlands. Hoe ziet een wereldencyclopedie eruit? We kennen de Wereldencyclopedie Wielrennen, "ongetwijfeld één van de paradepaardjes van uitgeverij de Eecloonaar". We kennen de Wereldencyclopedie van de Mythologie. We kennen het boek "Cyclo Sport, les marques, les modèles et leur hist. de A à Z" door Bernard Soler-Thèbes dat omschreven wordt als "Unieke full-colour wereldencyclopedie van bijna 400 sportbromfietsmerken vanaf de jaren '50". En zo zijn er natuurlijk nog veel meer wereldencyclopedieen denkbaar en -zelfs- uitgegeven.
Tenslotte. Ook Google heeft een opvatting over de wereldencyclopedie: Op Speurders.nl vind je een wereld encyclopedie, tweedehands en nieuw, te koop gevraagd en aangeboden. Helaas, bij nader onderzoek blijkt dit niet waar te zijn: het is de Grote Lekturama Wereldatlas uit 1972 die op 11 augustus 2005 te koop is aangeboden. Ongelezen lektuur voor de niet-lezer, was dat niet het sterke punt van Lekturama?
Tussenstand research
Er zijn drie opvattingen gevonden:
1) De wereldencyclopoedie is de wereld zelf (Gerrit Komrij)
2) De wereldencyclopedie is een boek waarin een onderwerp uitputtend wordt behandeld (uitgeverij de Eecloonaar)
3) De wereldencyclopedie is een boek dat je niet zelf hebt gelezen en waarvan je de titel niet meer precies weet (Google)
En er is een interessant zijspoor opgedoken: Hoe zat het ook alweer met Lekturama?