Hallo liefhebbers van de lege fles! Dit is het weblog van EBNA, het Empty Bottle News Agency.

23 september 2022

Vrienden onder de Karspeldreef

Een zaterdagmiddag in september. De deelnemers aan de jaarlijkse vriendendag van CBK Zuidoost kregen uitleg over de fraaie kunstwerken in de openbare ruimte van Amsterdam Zuidoost. Annet Zondervan leidde de vrienden -inclusief de EBNA-archivaris- rond.


En - verrassing! - we belandden in een onderdoorgang... Deze keer niet onder de Gooiseweg waar we bij EBNA goede herinneringen aan hebben. Maar op het Abcouderpad, onder de Karspeldreef. Een bijzondere plek met een bijzonder verhaal. Een decennium geleden creëerden bevlogen artiesten van het R.U.A. in Amsterdam Zuidoost op diverse plekken kleurrijke grootschalige werken die de  stedelijke omgeving opvrolijken en verrijken . Op deze manier ongekend in Amsterdam mag je wel zeggen, En een van deze artiesten, de Braziliaanse kunstenaar Gais Ama, nam de onderdoorgang van het Abcouderpad onder handen. Kinderen uit de buurt hoopten op een verbetering van de grijze en sombere plek. Zijn abstracte en kleurrijke stijl past naadloos bij het brutalisme van de zestiger-jaren onderdoorgang maar weet deze toch een vriendelijke en vrolijke uitstraling te geven.

Spectaculair. Maar zoals Annet Zondervan ons daar uitlegde, het is soms gemakkelijker kunst in de openbare ruimte te creëeren dan te onderhouden. Budget en beheer blijven moeilijk. Wanneer je in de Abcouderpad-Wiki ziet hoe schitterend het werk er oorspronkelijk uitzag schrik je van de huidige staat. Liefhebbers van onderdoorgangen - en liefhebbers van de openbare ruimte in Zuidoost! - blijven hopen een liefdevoller beheer van dit prachtige werk...