Hallo liefhebbers van de lege fles! Dit is het weblog van EBNA, het Empty Bottle News Agency.

03 maart 2019

Een Zuideinde in Amsterdam-Noord

Soms gaan dingen zoals je verwacht. Men houdt zich aan de regels. In Landsmeer loopt de straat die Zuideinde heet van het Centrum naar de zuidelijke grens met de gemeente Amsterdam. En stopt net voor de Ring A10. In Amsterdam-Noord spreken we niet meer van Zuideinde maar van Kadoelenweg. Naar volle tevredenheid.

Kadoelenweg - Amsterdam, gezien vanaf het Zuideinde - Landsmeer

Echter, soms loopt het anders. Wanneer Amsterdam aangrenzende gebieden annexeert en geen acht slaat op Noord of Zuid of wat voor richting dan ook.

De weg vanaf Kerkbuurt in Oostzaan naar Oostzanerdijk in Amsterdam heette altijd al Zuideinde, ver voordat het gebied binnen de Ring A10 in 1966 ingepikt werd door de gemeente Amsterdam. Logisch, want de weg liep door het zuiden van Oostzaan. Er is zelfs een buurtschap Zuideinde in - u raadt het - het zuiden van Oostzaan.
Zuideinde als noordelijkste punt van Amsterdam

En de naam bleef, ook voor het deel van de weg die nu in Amsterdam lag. Ongeacht de nu wel erg noordelijke ligging van dit Zuideinde in Amsterdam-Noord. Vandaar dat we nu onder het meest noordelijke deel van de Ring A10 het Zuideinde zien. En dit Zuideinde loopt vervolgens een kilometer dwars door Amsterdam Noord naar de Oostzanerdijk. Raar maar waar. En voorlopig zal het wel zo blijven...
Zuideinde - Amsterdam onder de Ring A10