Hallo liefhebbers van de lege fles! Dit is het weblog van EBNA, het Empty Bottle News Agency.

06 april 2024

Je jeugd of je leven

 

Een meesterwerkje! Niet lang geleden spoelde er een boekje aan op het strand tegenover het archief. De EBNA-archivaris verslond het direct van de eerste tot en met de laatste bladzij. Van de Elfstedentocht in 1957 (koud!) tot en met de top tien van 1973 (kon beter). Vol met nutteloze kennis, gelukkig voor veruit het grootste deel al bekend dus geen ruimte vragend in het hoofd.

Een paar vragen resten. En minstens één echte FOUT.

Onder het kopje ENTERTAINMENT wordt op bladzij 119 (het jaar is dan 1967, de leeftijd 11) terecht aandacht besteed aan de Summer of Love. In de NCRV-gids vroeg Skip Voogd zich af of de Monkees met I'm A Believer de Beatles werkelijk zouden overtreffen, maar die opmerking bevind zich duidelijk onder de radar van de opstellers van GEBOREN IN 1956. Dezelfde Voogd verheugde zich ook over Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, wederom een meesterwerk van topgroep THE BEATLES. Ondertussen was All You Need Is Love een grote hit die met Are You Going To San Francisco van Norman Greenbaum de tijdgeest maakte en tegelijkertijd typeerde. En, dat willen we hier in 2024 in het EBNA-archief toch zeker vermelden, ALL YOU NEED IS LOVE was NIET afkomstig van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band maar van het minder bekende maar TOCH NIET TE VERSMADEN album Magical Mystery Tour! Net als overigens Hello Goodbye en I Am the Walrus. Waarvan akte. 

Vergeleken met deze fout is de rest van de vragen klein bier. Gemopper uit een lege fles. Waarom alleen de eerste 18 jaar? Waarom niet Mijn Eerste 67 JAAR? Dan hadden we er nog veel meer aan gehad... Dan had ook de ondertitel kunnen zijn HERBELEEF JE LEVEN. Maar misschien is dat wel teveel gevraagd voor een boekje dat zoveel mogelijk verkocht moet worden!

En dat februari 1956 de koudste februari ooit gemeten was wisten we al. Graag hadden we wat meer aandacht gezien voor de temperatuur in Amsterdam aan de Lijnbaansgracht rond 17 februari. Jammer dat dat er tussendoor geschoten is. Geen fout maar toch een misser. 

En waarom geen opmerking over het gemeenschappelijke zomerkamp van de Hengelose St Joris- en Hendrik Hudsongroep op Schiermonnikoog? Dat had zeker niet misstaan tussen alle faits divers over vakantie en vrije tijd. 

Maar verder zijn we hier in het archief alleen maar blij met dit prachtige boekwerk. Deze fles is zeker niet leeg maar zit barstensvol met nutteloze kennis. Chapeau!