Hallo liefhebbers van de lege fles! Dit is het weblog van EBNA, het Empty Bottle News Agency.

19 april 2024

Ach, dat statiegeld. En waar is de staatssecretaris?

 


Wij, de Nederlanders, lieten het afgelopen jaar 374 miljoen euro statiegeld liggen. Flesjes en blikjes ter waarde van dat bedrag werden gekocht maar niet ingeleverd. Toch 20 euro per persoon.

En al die flesjes zijn ergens gebleven. Zwerfvuil, afval dat verbrand wordt. En wat doet de staatssecretaris? Niets... De verantwoordelijkheid is afgeschoven en zweeft nu ergens in de ruimte waar alle politiek niet te verkopen problemen zweven. Bij een Autoriteit. En wat zegt deze autoriteit, de Inspectie Leefomgeving en Transport? 

Verhoog het statiegeld tot vijftig cent, dat zal ze leren. Wanneer dat gebeurd is worden alle blikjes keurig ingeleverd, hetzelfde geldt dan ook voor kleine en grote flessen - mits ze leeg zijn!

Helaas, het grote klagen is al begonnen. En de verpakkingsindustrie vindt het een hééél erg slecht idee dat niet gaat helpen. Maar hier in het archief -waar we altijd al alles van lege flessen en statiegeld weten, en sinds kort ook van de lege blikjes en hun statiegeld- zeggen we: ok, goed idee! We leveren de lege flessen in nadat we de inhoud zorgvuldig bestudeerd hebben. En van het opgehaalde geld kopen we nieuwe blikjes. Het zal niet lang duren voordat die blikjes leeg zijn!

Alleen jammer dat de staatssecretaris zich er niet meer mee bemoeit. Dat moet toch anders kunnen...