Hallo liefhebbers van de lege fles! Dit is het weblog van EBNA, het Empty Bottle News Agency.

07 januari 2024

Een onzichtbare kerstfilm


Hoe zit dat ook alweer met de onzichtbare film? Ooit was de Cinema Invisible een florerende stroming binnen de cinefiele wereld. Er werden in Frankrijk prestigieuze festivals aan gewijd en over de vertoning van Thierry Jousse's meesterwerk Les Invisibles in 2006 wordt in Chalon sur Saône nog steeds nagepraat. En dan hebben we het nog niet eens over de opnames van Les heures invisibles, eveneens in 2006 onder regie van Jean-Pierre La Rosée en geproduceerd door Les Mecs. Voor meer details en achtergrond van deze onzichtbare fenomenen raadplegen we vanzelfsprekend het Empty Bottle News van 23 januari 2006: De onzichtbare cinema en De onzichtbare film.

Maar eigenlijk gaat het daar op dit moment - januari 2023 - niet over. De Cinéma Invisible lijkt lang vergeten. En er is meer aandacht voor tradionele whodunnits en kerstfilms dan voor experimentele analyses en onderzoeken. Toch gaat dat soms mis. Een jaar geleden liet streamingdienst VIAPLAY via productiehuis Halal een kerstfilm opnemen. Het EBNA-Archief verleende medewerking en de parkeerplaatsen aan de Cosmariumstraat werden afgezet. Het Empty Bottle News meldde dit alles met veel plezier, in afwachting van de beloofde film.  

En nu? Er zijn op Terschelling figuranten gezocht en ongetwijfeld gevonden, de medewerkers hebben hun deelname op LInkedIn gezet, Viaplay Content Distribution heeft aangekondigd dat de film (This Is Not) A Christmas Movie in Q4 van 2023 beschikbaar komt... Nog niet gebeurd! Ondanks de mooie cast van Jacqueline Blom, René van Zinnicq Bergmann, Georgina Verbaan, Barbara Sloesen, Kiefer Zwart, Stefanie van Leersum blijft deze film van regisseur Michael Middelkoop vooralsnog deel uitmaken van de Cinema Invisible

Hier in het EBNA-Archief wachten we nog even af. Voegt deze film zich bij het elitaire gezelschap van Les invisles en Les heures invisibles, films die bij voorkeur ook in een onzichtbare bioscoop gedraaid worden (dat is weer een heel ander onderwerp) of komt hij ooit zichtbaar boven water als streaming keuze of in een echte bioscoop? We zullen zien!