Hallo liefhebbers van de lege fles! Dit is het weblog van EBNA, het Empty Bottle News Agency.

15 september 2023

De staatssecretaris heeft er genoeg van


De staatssecretaris heeft er eindelijk genoeg van. En dat werd tijd Staatssecretaris Heijnen heeft geklaagd bij het Afvalfonds Verpakkingen: de inzameling van lege flesjes en blikjes met statiegeld is niet laagdrempelig genoeg. Het gedraai van de industrie is nu wel mooi geweest. Eerst jaren gesparteld en gekreund, gemompeld dat het land ook wel schoon kan worden zonder statiegeld en na invoering van zo'n lang aangekondigde maatregel van statiegeld voor kleine flesjes en nu dan ook -eindelijk- blikjes blijkt de door het bedrijfsleven geforceerde manier van werken omslachtig en moeizaam.

Vorig jaar is maar 68 procent van alle flesjes ingezameld. De eis was 90%. Maak maar een helder plan, vraagt de staatssecretaris. En al is ze demissionair, deze vraag is zeker niet controversieel. Maar het zal ongetwijfeld tot veel gemekker en smoesjes leiden. Hoogleraar recycling Peter Rem werpt direct de eerste bezwaren op -te duur, het kan veel beter!- en er zullen er nog veel volgen.

Wij, meestal rustig in het archief met een goed glas, leveren onze lege flesjes graag in bij een goed bereikbaar inleverpunt! Regel dat, Afvalfonds Verpakkingen! En niet alleen omdat de staatssecretaris het vraagt. Maar omdat het in een ieders belang is...