Hallo liefhebbers van de lege fles! Dit is het weblog van EBNA, het Empty Bottle News Agency.

23 augustus 2023

Onder de Henk Sneevlietweg


En is dat niet KUTE!
We waren op het Heenwegpad onder brug 704, de Henk Sneevlietbrug. En daarmee ook onder de Henk Sneevlietwég, dat spreekt.
Hoewel pas in 1975 in gebruik genomen heeft de Henk Sneevlietweg veel gemeen met de Cornelis Lelylaan. De bruggen, onderdoorgangen en weginrichting zijn vrijwel identiek. Beide straten eindigen ook vergelijkbaar op een T-kruising, de een op de Johan Huizingalaan, de ander op Meer en Vaart.

Maar voor de liefhebber zijn er toch kleine verschillen. De in heel Nederland gewaardeerde ingenieur en minister krijgt een laan op zijn naam. De ooit verguisde maar nu in Amsterdam en -nog steeds- in China geëerde Henk Sneevliet krijgt een weg naar zich vernoemd. En we zien bij deze brug niet de favoriete blauwe leuningen uit de in de jaren zestig gerealiseerde bruggen maar een soort betonnen kantelen met spleten die voorkomen dat een voorbijganger naar beneden stort. En natuurlijk missen we de vrije trambaan. Lijn 1 rijdt over de Lelylaan maar lijn 2 rijdt niet over de Sneevlietweg maar door de Heemstedestraat.  

En wat is dat eigenlijk, een heenweg? En waarom is er een pad naar genoemd? Amsterdam kent geen terugweg. Daar is geen pad naar genoemd. Ach. Volgens het straatnamenoverzicht van de Gemeente Amsterdam is Heenweg een plaats in Zuid-Holland. Even vergeten maar we weten het weer!