Hallo liefhebbers van de lege fles! Dit is het weblog van EBNA, het Empty Bottle News Agency.

17 november 2022

Een plein in Amsterdam

Het universum van EBNA bestaat uit twee straten en een plein:

De Lipperkerkstraat in Enschede
Het Surinameplein in Amsterdam
De Keratellastraat in Amsterdam

Natuurlijk, daarnaast zijn er nog andere belangwekkende plekken. Wat te denken van de Lijnbaansgracht in Amsterdam, de Witbreuksweg in Enschede en de Alerdinck in Hengelo. En dan hebben we het nog niet eens over de fameuze Jan Tooropstraat in Overtoomseveld, Amsterdam. Het is bijna teveel om op te noemen. Laat staan om over te schrijven.

Dus houden we het deze keer bij het Surinameplein. Niet uit nood maar uit overvloed. Ups en downs genoeg. Het absolute dieptepunt?


Op 12 januari 2010 meldde het Parool dat het plein op wat langere termijn 'gaat verdwijnen'. De toendertijd betrokken stadsdelen, De Baarsjes en Oud-Zuid, vonden het 'een nogal rommelig stuk van de stad'. Een desolate plek, zo meldde de anoniem gebleven Parool-verslaggever. Het is er niet van gekomen, zo kunnen we nu -opgelucht- melden.

HET SURINAMEPLEIN BLIJFT!

 .

Het straatje langs het plein met de platanen, augustus 2003

De hoogste tijd voor een wandeling langs het plein. Volgens recente geruchten werkt de EBNA-archivaris aan een thematische pleinwandeling, werktitel 'Het plein/De lege fles'. We zijn benieuwd. In ieder geval is het lemma Surinameplein van de Encyclopedie tot dusver toe voor het eerst sinds 1996 geactualiseerd. Hoe het met de thematische pleinwandeling afloopt? We gaan het zien, bij EBNA duurt het wel eens wat langer voor de fles leeg is...